استارت آپ های برتر ایران توسط چه کسانی پایه گذاری شده اند

در این مطلب به معرفی چند کارآفرین استارت آپ های برتر میپردازیم که این روزها صحبت موفقیت شان بر سر زبانهاست. داستان های زیادی از موفقیت کارآفرینان و شرکت های نوپا را می شنویم و گاهی در مورد آنها قضاوت های خوب و نابه جایی می کنیم حال می خواهیم به زندگی چند کارآفرین برتر استارتاپی ایران بیشتر بشناسیم.
محمد جواد شکوریمقدم، بنیان گذار سایت آپارات

محمد جواد شکوری مدیر عامل سایت معروف آپارات است. وی متولد ۱۳۶۱ است و از ۱۶ سالگی با دنیای برنامه نویسی آشنا شده و بطور پاره وقت با شرکت ایران سیستم همکاری می کرد.
شکوری مقدم همانند بسیار از کارآفرینان اینترنتی بزرگ دنیا تحصیلات دانشگاهی را نیمه کاره رها کرد، قبل از آن در طول دوران دانشجوی به برنامه نویسی به عنوان یک فعالیت جانبی کنار تحصیل می پرداخته است. از زندگی شخصی شکوری مقدم اطلاعات زیادی منتشر نشده است چرا که تمام مصاحبه های وی پیرامون راه اندازی سایت های ذکر شده است. شکوری مقدم شبکه اجتماعی کلوپ را با الهام از اورکات در سال ۸۳ راه اندازی کرد. در آن زمان با توجه به رواج تازه وبلاگ نویسی و فعالیت وبلاگ های فارسی، کلوپ با استقبال خوبی از طرف کاربران مواجه شد. سه سال بعد یعنی در سال ۸۶ سامانه پرشین بلاگ را از دو نفر که قبلا آن را ایجاد کرده بودند خریداری کرده و آن را توسعه دادند. در سال ۸۹ بود که به درخواست کاربران تصمیم گرفتند که پشتیبانی و پخش ویدئو را به کلوپ اضافه کنند اما در آن زمان امکان تعامل و همکاری با هیچ سامانه دیگری امکان نداشت یا اصلا سامانه موفق و جامعی که خدمات اشتراک گذاری ویدئو فارسی ارائه کند وجود نداشت به همین دلیل ایده اولیه راه اندازی آپارات شکل گرفت. آپارات هم اکنون روزانه بیش از پنج میلیون بازدید دارد و رتبه ۲ رده بین سایت های ایرانی را دارا می باشد.
سعید و حمید محمدی، بنیان گذاران سایت دیجی کالا

جرقه راهاندازی سایت دیجی کالا توسط برادران محمدی، در واقع تبدیل یک تهدید به فرصت بود! این دو برادر علاقهمند به عکاسی، سال ۸۳ درست هنگامی که عکاسی آنالوگ داشت جای خود را به نوع دیجیتالی اش میداد، به فکر خرید یک دوربین دیجیتال افتادند. در آن روزها دیجی کالایی وجود نداشت تا اطلاعات کاملی را در مورد محصول در اختیارشان قرار دهد؛ به همین دلیل به سایتهای انگلیسی زبان رو آوردند و بعد از انتخاب دوربین مورد نظرشان به خیابان جمهوری رفتند و دوربین را خریدند.
مدتی بعد متوجه شدند که دوربین خریداری شده آنها دارای کیفیت مطلوب نیست و لنز آن دست دوم و تعمیری است. این موضوع آنها را به مطالعه و تحقیق در حوزه نقد، بررسی و فروش اینترنتی کالای دیجیتال واداشت و ایده سایت دیجی کالا را در ذهن آن دو به وجود آورد.
حمید محمدی ۳۸ ساله است. او لیسانس مهندسی صنایعش را از دانشگاه خواجه نصیر و فوقلیسانس ام.بی.ای (MBA) خود را از دانشگاه علم و صنعت دریافت کرده است. برادر او سعید، هم مدرک لیسانس مکانیک و فوقلیسانس ام.بی.ای (MBA) خود را از دانشگاه سازمان مدیریت صنعتی گرفته است.
آنها با راه اندازی سایت دیجی کالا به بالا رفتن سطح اطلاعات مخاطبان کمک کردند تا بتوانند مانند یک متخصص کالاها را بررسی کنند و به شیوه درست، اصولی و امروزی خریداری کنند.
نازنین دانشور، بنیان گذار سایت تخفیفان

نازنین دانشور متولد آذرماه ۱۳۶۲ در تهران است. دانشجوی فوق لیسانس رشته IT دانشگاه امیر کبیر است. سابقه ۱۰ ساله در زمینه تجارت الکترونیک در ایران، آلمان و انگلستان دارد. شعار زندگی وی : ” شما باید مظهر تغییری باشید که میخواهید در جهان ببینید” که این جمله از گاندی است. دانشور سایت تخفیفان را راه اندازی کرد و هم اکنون یکی از موفق ترین سایتها در حوزه تجارت الکترونیک است بطوریکه در چهارمین دوره جشنواره وب ایران ، در حوزه کارآفرینی بهعنوان سایت برتر معرفی شد و تندیس جشنواره را به خود اختصاص داد.
او همیشه به این معتقد بود که نباید از شکست در شروع کار جدیدی بترسد؛ بنابراین زمانی که خرید اینترنتی هنوز در ایران جا نیفتاده بود، به ایران بازگشت و به همراه خواهرش با سرمایه شخصی ۱۵ میلیون تومانی، سایت تخفیفان را راهاندازی کرد.
شهرام شاهکار، مدیرعامل شرکت اسنپ

در شهرهایی که استارت آپ اسنپ در آنها مشغول به ارائه خدمات است، کمتر کسی وجود دارد که نام این شرکت را نشنیده باشد یا حداقل یک بار از خدمات آن استفاده نکرده باشد. اپلیکیشن اسنپ که در زمینه حمل و نقل مسافر در سطح شهر فعالیت میکند، از زمستان ۹۳ فعالیت خود را آغاز کرده است و در حال حاضر در شهرهایی مانند: تهران، کرج، اصفهان، شیراز، مشهد و قم و… خدمترسانی میکند.
در اسنپ مسافر و راننده با یکدیگر تعامل دارند. مسافر درخواست سفر میدهد و راننده میپذیرد و او را به مقصد میرساند. اسنپ از محبوب ترین و موفق ترین شرکتهای ایرانی است که فعالیت خود را در قالب استارت آپ آغاز کرده است.
شهرام شاهکار ۳۲ ساله، کارآفرین موفقی است که سالها پیش از ایران رفته بود. سپس به ایران بازگشت تا مدیریت اسنپ را برعهده گیرد. شاهکار طبق عادت صبح های زود از خواب بیدار میشود و ساعات ابتدایی روز را به چک کردن و پاسخ گویی ایمیل ها اختصاص میدهد و راس ساعت ۱۰ در دفتر کار خود حضور دارد.
او در طول روز بین دو تا هشت بار از اسنپ استفاده میکند و بدون آنکه رانندگان بدانند که مسافرشان مدیرعامل اسنپ است، با آنها گپ میزند تا به امور کسب و کار خود مسلط باشد. شاهکار معتقد است که استارت آپها باید مصرف کننده محصول خود باشند تا بتوانند رفتار مصرف کننده را به طور کامل درک کنند. آنها باید شناخت درستی از مشتریان و بازار خود داشته باشند و بدانند که آن چه بعد از ایده و سرمایه مهم است یک تیم خوب است.
شاهکار برای تشکیل تیم خود از هیچ یک از بستگان و آشنایان استفاده نکرده است و تنها افراد جوان و با انگیزهای که میانگین سنی شان ۲۷ سال است را استخدام کرده است.
حسام آرمندهی، بنیان گذار کافه بازار

حسام آرمندهی، دانشجوی علوم کامپیوتر دانشگاه شریف، بعد از اتمام تحصیلاتش در سال ۸۸ تصمیم گرفت که برای مقطع کارشناسی ارشد به دانشگاه چالمرز سوئد برود و کارآفرینی بخواند. او در تمام آن سالها هم به دنبال کارآفرینی بود اما بعد از شکست در پروژهای که با همکلاسیهایش در سوئد داشت، برای تعطیلات به ایران بازگشت. بعد از ملاقات با دوست قدیمی اش رضا محمدی متوجه شد که رضا و چند نفر دیگر روی پروژه فارسی تل کار میکنند.
حسام و رضا دوستی عمیقی داشتند و حتی در دوران دانشجویی سایتی با عنوان طوطی راه اندازی کرده بودند که کارش چاپ تصویر روی تیشرت بود. آنها سفارش اینترنتی از مشتریان میگرفتند و بعد از چاپ تصاویر محصول را تحویل میدادند. البته این فعالیت به دلیل مهاجرت حسام آرمندهی نیمه تمام ماند.
آرمندهی بعد از مطلع شدن از پروژه فارسیتل که هدف آن فارسی سازی اندروید و تولید تعدادی برنامه ضروری فارسی بود، تصمیم گرفت که دو هفته بیشتر در ایران بماند اما ماندنش همیشگی شد. بعد از مدتی تصمیم گرفتند تا ماهیت کار را تغییر دهند. به همین دلیل به سراغ ایده راهاندازی اپ استور رفتند. این ایده این روزها کامل شده و اکثر گوشی های اندرویدی از آن استفاده میکنند. استارت آپ کافه بازار کمک بزرگی به صاحبان گوشیهای اندرویدی کرد؛ چرا که تا آن زمان افراد برای نصب برنامه روی گوشیهایشان مجبور بودند از طریق کامپیوتر یا مغازههای موبایل فروشی اقدام کنند.
رضا اربابیان، بنیانگذار سایت شیپور

رضا اربابیان ۳۴ ساله، مدیرعامل و بنیانگذار استارت آپ شیپور است. خانواده او زمانی که رضا ۱۴ ساله بود به کانادا مهاجرت و دو سال در این کشور زندگی کردند؛ سپس به ایران بازگشتند؛ اما رضا در کانادا ماند تا ادامه تحصیل دهد. او پس از پایان سالهای مدرسه به دانشگاه رفت و مدرک لیسانس اقتصاد و فوقلیسانس ام بی ای گرفت و پس از آن به ایران بازگشت.
در روزهای اول بازگشتش قصد داشت که کسب و کار خانواده یعنی تولید هیدروفیل و حوله «سهند» را در شهرشان تبریز ادامه دهد؛ اما همیشه به فکر ایجاد یک کسب و کار مدرن بود. کسب و کاری شبیه سایت (ebay) که در حوزه کالا و ارائه خدمات و نیازمندی ها فعالیت کند. در آن سالها تازه سایت دیوار شروع به فعالیت کرده بود. او بعد از تحقیقات زیاد روی مهم ترین دغدغه اش یعنی فرهنگ سازی در زمینه خرید و فروش لوازم دست دوم، به فکر راه اندازی شیپور افتاد.
رضا اربابیان معتقد است که مهم ترین مسئله تشخیص یک نیاز در ایران است. در بازارهای سنتی برای هر کالایی باید به بورس این کالا در گوشه و کنار شهر مراجعه کرد. از طرفی فرهنگ خرید لوازم دست دوم که میتواند به نوعی اقتصاد مقاومتی را هم عملی کند، هنوز در ایران جا نیفتاده است و نگاه خیلی مثبتی نسبت به این مقوله وجود ندارد. این دید باید عوض میشد. شرکت شیپور پس از مدتی با جذب سرمایه گذار خارجی ۵۰ نفره شد و قرار است تا مدتی با جذب سرمایه، به فعالیت خود ادامه دهد.
علی و مصطفی امیری، بنیانگذاران زرینپال

مصطفی و علی امیری بنیان گذاران استارت آپ زرین پال هستند. در واقع زرین پال گل سرسبد شرکت سامان سیستمز به شمار میرود. علی متولد ۱۳۶۴، برادر بزرگتر است اما دیرتر وارد جمع سامان سیستمیها شده است. او فارغ التحصیل رشته سخت افزار کامپیوتر است. مصطفی هم متولد ۱۳۶۶، دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی رشته علوم کامپیوتر بوده است که به همراه سه دانشجوی دیگر در سال ۸۵ شرکت سامان سیستمز را بنیان گذاری میکنند. در میان آن سه نفر دیگر یکی از دانشگاه آزاد پرند است، دیگری از شهید بهشتی و سومی هم دوست علی برادر مصطفی است.
مانند اکثر شرکت های سیلیکون ولی این بار ماجرا به جای گاراژ از یک زیرزمین شروع میشود تا مقدمه های کار یک کسب و کار نوپا را کلید بزنند. به همین دلیل زیرزمینی در آریا شهر رهن میکنند و همراه شرکتی دیگر که برای جواهرسازیها طراحی وب سایت انجام میدهد، به صورت اشتراکی پول رهن را میدهند. هرچند بعد از گذشت سه ماه آن شرکت دست از کار میکشد و تصمیم میگیرد از زیرزمین برود.
کاملا با احتیاط حرکت کردند تا مبادا با ریسک بزرگی تمام سرمایه شان بر باد رود. آهسته قدم برمیداشتند و سعی میکردند تجربه به دست بیاورند. بعد از مدتی، از اولین پروژههایی که میگیرند سایت باشگاه پرسپولیس بود که حسابی هم از بدقولیاش در پول ندادن شاکی هستند: «هیچ وقت یادم نمیرود، پدرم به محض اینکه پرسپولیس میبرد میگفت برو الان پولت را میدهند. واقعا داشت گریهام میگرفت. ۱۲ میلیون از جاهای مختلف مثل پرسپولیس طلب داشتیم و این اصلا اتفاق خوبی نبود؛ اما درنهایت شرکت را با خون دل نگه داشتیم.»
زرین پال در آن زمان یعنی سال ۸۵ اولین سیستم استارت آپ بود که با توجه به نیاز موجود، راه حلی را پیشنهاد میداد. بعد از آن تازه عصر اس ام اس و نوین پیامک به وجود آمد. آن موقع کار بازاریابی از طریق درگاه شعب انجام میشد و هیچکس به خرید اینترنتی اعتماد نمیکرد. اما مدیران شعب فکر میکردند که این ایده حتی اگر متقاضی هم نداشته باشد، به امتحانش میارزد.
این شد که بعد از چند روز موافقت خود را اعلام کردند و زرینپال در عرض چند روز تعطیلات نوروز ۸۹ راه اندازی شد. حالا این شرکت به موفقیتی رسیده است که بقیه هم میخواهند راه او را بروند. باید گفت که این موفقیت درگرو ناامید نشدن آن ها در روزهای سخت است. موفقیت زرینپال در اراده و پشتکار تیم اش بود.
مهرداد عبدالرزاق، موسس و رییس هیات مدیره اسنپ فود

مهرداد عبدالرزاق تجربه خود در حوزه دلیوری غذا را با استارت آپ «بدوفود» آغاز کرد و در ادامه راه به سراغ سرویس مشابه زودفود رفت. در سال ۹۵ با هدف رشد بیشتر و دریافت سهم بیشتری از بازار، با مجموعه IIG همکاری کردند و پس از تغییر نام برند خود به اسنپ فود توانستند رشد قابل توجه ۳۰ درصدی را به دست آورند. رییس هیاتمدیره این مجموعه معتقد است که باید برای حفظ چابکی و استارت آپ ماندن تیم، وارد حوزههای جدید شد و چالشهای جدیدی را به تیم تزریق کرد.
مهدی رجبلو، بنیان گذار و مبتکر تابلوی رنگ آمیزی دست به رنگ

مهدی رجبلو در سال ۱۳۶۱ در تهران متولد شد. مهدی رجبلو زندگی شغلی پر ماجرایی داشته و جالبترین بخش آن ۱۲ سال فعالیت در یکی از شرکتهای خودرو سازی بود که از نظر ایشان سخت ترین و بهترین دوره برای شروع جدید بود. مهدی رجبلو در این شرکت به صورت رسمی مشغول فعالیت بود ولی با توجه به روحیات کارآفرینی که داشت هیچ زمان رضایت شغلی نداشت و بالاخره با توجه به سمت کاری خوبی که داشت تصمیم به استعفا و خروج از این شرکت خودرو سازی گرفت؛ البته به گفته ایشان از نظر عامه مردم و اطرافیان در آن زمان بدترین اقدام بود؛ که بعدها نظر همه تغییر کرد. بعد از خروج اقدام به راه اندازی چند استارت آپ نمود که با موفقیت و شکستهای مختلف روبرو شد و در نهایت در سال ۹۶ اقدام به ابتکار و راه اندازی استارت آپ دست به رنگ نمود؛ این محصول برای اولین بار در ایران ابتکار و تولید گردید، به شکلی که همه افراد بدون داشتن هیچ مهارتی بتوانند از رنگ آمیزی و نقاشی کردن با بوم، رنگ آکرلیک و قلم مو لذت ببرند. اهداف زیادی برای شروع این استارت آپ وجود داشت از جمله: فراغت مردم حتی برای ساعتی از فضاهای مجازی و دنیای دیجیتال، کسب آرامش، بالابردن اعتماد به نفس، جلوگیری از پیشرفت آلزایمر و …..
درباره Ramin Mazaheri
همه میتوانند به عظمت برسند چون همه میتوانند به بشریت خدمت کنند. برای خدمت رسانی، تنها به قلبی پر از رحمت نیاز دارید و روحی که از عشق به وجود آمده باشد. به امید رشد و شکوفایی علم در سراسر سرزمینم...
نوشته های بیشتر از Ramin Mazaheri
دیدگاهتان را بنویسید