فارکس چیست؟ راهنمای کامل بازار تبادل ارز خارجی

بازار فارکس
بازار فارکس، بازار جهانی نامتمرکز و پراکنده ای می باشد که کلیه ارزهای مهم جهان در آن مبادله می شود. این بازار به عظیم ترین و شناورترین بازار مالی در جهان معروف است. براساس گزارش اخیر سه ساله بانک بین المللی تسویه حساب ها (یک بانک جهانی برای بانکهای مرکزی ملی)، میانگین آن در حجم معاملات روزانه فارکس 5.1 میلیارد دلار است. به همین خاطر در صورتی که کلیه بازارهای سهام جهان را با هم جمع نمایید، بازهم اعتبار معاملات آن ها با بازار فارکس قابل قیاس نیست.
اگر خوب و دقیق به این بازار بنگریم و توجه کنیم میبینیم که موقعیت هایی در آن وجود دارد که در هیچ سرمایه گذاری دیگری نمونه اش یافت نخواهد شد. برای معامله در بازار فارکس باید قدرت تحلیل بازار را داشته باشید.
بازار ارز جایی است که ارزها معامله می شوند. ارزها برای بیشتر مردم در جهان مهم است ، چه آن را تحقق داشته باشند یا نه ، زیرا برای انجام تجارت و تجارت خارجی باید ارز مبادله شود. اگر شما در ایالات متحده زندگی می کنید و می خواهید پنیری را از فرانسه خریداری کنید ، چه شما و چه شرکتی که پنیر را از آن خریداری می کنید ، باید فرانسوی ها را برای پنیر به یورو (EUR) بپردازید. این بدان معنی است که وارد کننده ایالات متحده باید ارزش معادل دلار آمریکا (دلار) را به یورو مبادله کند. در مورد مسافرت هم همینطور است. یک گردشگر فرانسوی در مصر نمی تواند یورو بپردازد تا اهرام را ببیند زیرا این ارز محلی است که پذیرفته نیست. به این ترتیب ، توریست مجبور است یورو را برای ارز محلی ، در این مورد پوند مصر ، با نرخ ارز فعلی مبادله کند.
تاریخچه مختصر فارکس
برخلاف بازارهای سهام ، که می تواند ریشه های آنها به قرن ها قبل بازگردد، بازار فارکس همانطور که امروز درک می کنیم یک بازار واقعاً جدید است. اما بازارهای مدرن فارکس یک اختراع مدرن است. پس از توافق در برتون وودز در سال 1971 ، ارزهای عمده بیشتری مجاز به شناور شدن آزادانه علیه یکدیگر بودند. مقادیر ارزهای شخصی متفاوت است که این امر موجب نیاز به خدمات ارزی و تجارت می شود.
بانک های تجاری و سرمایه گذاری بیشتر معاملات در بازارهای فارکس را به نمایندگی از مشتریان خود انجام می دهند، اما همچنین فرصت های سوداگرانه ای برای تجارت ارز در مقابل ارز دیگر برای سرمایه گذاران حرفه ای و انفرادی وجود دارد.
جفت ارزها
تمام معاملات انجام شده در بازار فارکس شامل خرید و فروش همزمان دو ارز است.
اینها “جفت ارز” نامیده می شود و شامل یک ارز پایه و یک ارز دیگر است. صفحه نمایش زیر جفت ارز EUR/USD (یورو / دلار آمریکا) را نشان می دهد که یکی از رایج ترین جفت ارزهای مورد استفاده در بازار فارکس است.
ارز پایه یورو | ارز مقابل دلار آمریکا | قیمت Bid فروش 1 یورو به قیمت 1.0916 دلار آمریکا | قیمت Ask خرید 1 یورو با 1.0918 دلار آمریکا |
EUR | USD | 1.0916 | 1.0918 |
اسپرید | پیپ ها |
قیمت Bid – قیمت Ask 1.0918 – 1.0916 = 0.0002 (2 pips) | قیمت Bid – قیمت Ask 1.0918 – 1.0916 = 0.0002 (2 pips) |
تقسیم بندی جفت ارزها
۱) جفت ارزهای اصلی (Majors): بیش از ۷۰ % معاملات بازار مربوط به این جفت ارزهاست. بیشتر اوقات کم نوسان، دارای رفتار منطقی، کارمزدهای کم و قدرت نقد شوندگی بالا هستند. ارزهای موجود در این رده، مربوط به اقتصادهای پیشرو و قدرتمند دنیاست.
۲) جفت ارزهای فرعی یا کراس (Minors): جفت ارزهای فاقد دلار را کراس یا فرعی می نامند. از لحاظ ارزش معاملات و محبوبیت نسبت به نمادهای اصلی، در رده پایین تری قرار داشته و معمولاً مقدار کارمزدها نیز بالاتر است. ثبات قیمتی این جفت ارزها کمتر بوده و نقد شوندگی آن ها تقریباً شبیه دسته اول است.
۳) جفت ارزهای ناشناس یا اگزوتیکها (Exotic): جفت ارزهایی که شامل یک ارز اصلی به همراه ارز یکی از اقتصادهای نوظهور باشند، اگزوتیک نام دارند. این نمادها کمترین میزان معاملات فارکس را به خود اختصاص میدهند. در کنار کارمزدهای بسیار بالا، نوسانات قیمتی شدید و نامعقول آنها سبب شده، محبوبیت چندانی در میان معامله گران نداشته باشند.
در جدول زیر چندین جفت ارز مختلف از هر نوع و همچنین برخی نام های مستعار که توسط خود معامله گران ساخته شده است، به نمایش گذاشته ایم.
ارز های اگزوتیک | ارز های فرعی | ارز های اصلی |
پزو مکزیک/دلار![]() ![]() “- -“ | یورو/پوند![]() ![]() “chunnel” | یورو/دلار![]() ![]() “fiber” |
کرون نروژ/پوند![]() ![]() “- -“ | یورو/ین![]() ![]() “yuppy” | دلار/ین![]() ![]() “gopher” |
کرون دانمارک/پوند![]() ![]() “- -“ | پوند/ین![]() ![]() “guppy” | دلار/پوند![]() ![]() “cable” |
کرون نروژ/فرانک![]() ![]() “- -“ | دلار نیوزلند/ین![]() ![]() “kiwi yen” | دلار/فرانک![]() ![]() “swissie” |
یورو/لیر ترکیه![]() ![]() “- -“ | دلار کانادا/فرانک![]() ![]() “loonie swissy” | دلار استرالیا/دلار آمریکا![]() ![]() “aussie” |
دلار/لیر ترکیه![]() ![]() “- -“ | دلار استرالیا/ین![]() ![]() “- -“ | دلار آمریکا/دلار کانادا![]() ![]() “loonie” |
دلار نیوزلند/دلار آمریکا![]() ![]() “kiwi” |
نمودارهای فارکس
نمودار شمعی

نمودارهای شمعی که به نمودارهای شمعی ژاپنی نیز معروف هستند، به دلیل طیف وسیعی از اطلاعات که به نمایش می گذارند، مورد توجه معامله گران قرار می گیرند. این نمودار قله ها و قعرها و قیمت های باز و بسته شدن را نشان می دهد. یک شمع دارای سه نقطه است: نقاط باز شدن، بسته شدن و فتیله فتیله ها محدوده بالا و پایین را مشخص می کنند و “بدنه اصلی” (بخش وسیع) نشان می دهد که قیمت بسته شدن بالاتر یا پایین تر از قیمت باز شدن بوده است. اگر رنگ شمع ها پر باشد، یعنی قیمت بسته شدن جفت ارز پایین تر از قیمت باز شدن آن می باشد. اگر رنگ شمع توخالی باشد، قیمت پایانی بالاتر از قیمت باز شدن است.
نمودار خطی

درک نمودار خطی برای مبتدیان معاملات فارکس بسیار آسان است. در نمودار خطی، یک خط از یک قیمت بسته شده به قیمت بسته شده بعدی کشیده می شود.
پس از اتصال، شناسایی حرکت کلی قیمت یک جفت ارز در طول یک دوره زمانی و تعیین الگوهای ارز آسان است.
نمودار میله ای

نمودار میله ای نقاط باز و بسته شدن، قله و قعر و قیمت های ارز را نشان می دهد.
بالای میله نشان دهنده بالاترین قیمت پرداخت شده و پایین میله نشان دهنده کمترین قیمت معامله شده برای آن دوره زمانی خاص است.
نوار واقعی نشان دهنده محدوده کلی معاملات جفت ارز است و خطوط افقی در دو طرف نشان دهنده قیمت باز شدن (سمت چپ) و قیمت بسته شدن (راست) می باشد.
نمودار میله ای بیشتر برای شناسایی تراکم و گسترش محدوده قیمت مورد استفاده قرار می گیرد.
روش های ورود به فارکس و کسب درآمد از آن
کسانی که در بازار سهام فعالیت داشتند و برای ورود موفقیتآمیز به بازار فارکس و رشد تنوع سرمایه گذاری خود باید عملکرد خود را تغییر دهند.
در بازار فارکس مثل بازار سهام، معامله کنندگان قادرند ارز دلخواه خود را با نرخ مدنظر معامله کنند. اما تفاوت مهمی که در این دو بازار وجود دارد این است که شما می توانید در فارکس از کاهش نرخ ها نیز به سود برسید. در صورتی که فکر می کنید که نرخ یک ارز در برابر ارزی دیگر افزایش پیدا می کند می توانید آن را بخرید. اما وقتی فکر می کنید که نرخ ارزی در برابر دیگری کاهش پیدا می کند می توانید آن را بفروشید.
نحوه خرید و فروش در بازار فارکس
اول باید یک حساب تستی ایجاد کنید و در بازار به صورت مجازی معاملاتی داشته باشید تا با شیوه کار بهتر آشنا شوید. برای ایجاد حساب تستی فارکس نیاز نیست پولی پرداخت کنید و صرفا نیاز است که نرم افزار مورد نظر را نصب کنید و معاملات مجازی را انجام دهید. نرم افزار معمول معامله در بازار فارکس نرم افزار MetaTrader است.
تعیین حجم معاملات در فارکس
در بازار ارز تعیین حجم معاملات بر اساس واحدی به نام لات (Lot) است. انواع مختلفی از این واحد حجمی وجود دارند که هر کدم از آنها مقادیر مختلفی از ارز پایه را شامل میشوند: هر لات استاندارد (Standard Lot) برابر ۱۰۰,۰۰۰ واحد از ارز پایه، هر مینی لات (Mini Lot) برابر ۱۰,۰۰۰ واحد، هر میکرو لات (Micro Lot) برابر ۱,۰۰۰ واحد و هر نانو لات (Nano Lot) برابر ۱۰۰ واحد میباشد. در سیستم ثبت سفارشات حداقل حجم مورد تأیید ۰٫۰۱ لات میباشد، اما برخی شرکتهای کارگزاری بعضاً امکان معامله با حجمهای پایین تر نظیر ۰٫۰۰۱ را نیز ارائه میدهند.
واحد نوسانات بازار فارکس بر اساس پیپ (Pip) و پوینت (Point) میباشد. هر پوینت یک دهم پیپ است. بطور کلی جفت ارزهای فاقد ین ژاپن، قیمت آنها ۴ تا ۵ رقم اعشار محاسبه میشود که رقم چهارم بعد از اعشار را پیپ مینامند؛ اما روال حاکم بر نمادهای مبتنی بر ین ژاپن متفاوت است، در این جفت ارزها قیمت، ۲ تا ۳ رقم بعد از اعشار محاسبه شده که رقم دوم یک پیپ است. توجه داشته باشید که در برخی شرکتهای کارگزاری پیپ، رقمهای پنچم و سوم بعد از اعشار میباشد. یکی از مهم ترین مسائل برای معامله گران در بازار فارکس، محاسبه ارزش دلاری پیپ است. تا بتوانند با توجه به آن، به محاسبه سود و زیان کلی خود بپردازند. محاسبات پیپ برای هر کدام از انواع جفت ارزها متفاوت است که در جدول به جزئیات بیان شده اند.
فعالان بازار مبادلۀ ارزهای خارجی
بازار مبادلات ارزهای خارجی از فعالان متفاوتی تشکیل شده است که بازیگران بازار فارکس نیز نامیده می شوند و به دلایل کاملاً مختلفی در بازار به معامله می پردازند. این به آن معنا است که حضور در معاملات بازار فارکس فقط برای اهداف سفته بازی نیست. هر کدام از فعالان نقش خود را در بازار ایفاء می کند که تمامیت و ثبات آن را فراهم می نماید.بازیگران اصلی این بازار عبارتند از:
- دولت های و بانک های مرکزی
- شرکت ها و بانک های بازرگانی
- صندوقهای پوشش ریسک (هِج)
- شرکت های کارگزاری
- سرمایه گذاران
- معامله گران خرد فارکس
- سفته بازاها
جمع بندی
در مجموع معاملات در بازار های مالی، به ویژه فارکس، مخاطرات و مزایای بسیاری دارد. مزایایی مثل نقدشوندگی بالا و معایبی مثل عدم نظارت دقیق، احتمال کلاه برداری، نوسانات بسیار و… .
برای افرادی که سرمایه ی کمی دارند، معاملات روزانه در تعداد کم شیوه خوبی برای ورود به بازار فارکس می باشد. افرادی که اهداف طولانی مدت و سرمایه ی بیشتری دارند، روش carry trade گزینه بهتری است. برای معامله در این بازار به اطلاعات کامل و به روز اقتصادی و سیاسی و توان تحلیل آن ها نیاز دارید تا دارایی خود را کامل از دست ندهید. در هر دو شیوه معامله گر باید زمانبندی صحیحی داشته باشد چراکه زمانبندی عنصر اساسی کنترل پورتفولیو می باشد. از طرفی مثل هر معامله و سرمایه گذاری دیگری فرد معامله کننده باید به خوبی با خصوصیات شخصی خود آشنا باشد تا تصمیم های احساسی و غیر منطقی نگیرد. همواره بر اساس منطق و قضاوت صحیح اقدام نمایید.
درباره Ramin Mazaheri
همه میتوانند به عظمت برسند چون همه میتوانند به بشریت خدمت کنند. برای خدمت رسانی، تنها به قلبی پر از رحمت نیاز دارید و روحی که از عشق به وجود آمده باشد. به امید رشد و شکوفایی علم در سراسر سرزمینم...
نوشته های بیشتر از Ramin Mazaheri
دیدگاهتان را بنویسید