کارآفرین کیست؟ و چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

کارآفرین کیست
کارآفرین فردی است که شغل جدیدی ایجاد می کند و بیشتر خطرات را تحمل می کند و از سود و مزایای آن لذت می برد. کارآفرین معمولاً به عنوان یک مبتکر، منبع ایده های جدید، مبتکر تولید یک کالاها، مبتکر ایجاد خدمات و تجارت با رویه های جدید دیده می شود.
کارآفرینان با استفاده از مهارت ها و ابتکارهای لازم برای پیش بینی نیازها و ایجاد ایده های جدید خوب به بازار، نقش اساسی در هر اقتصادی را ایفا می کنند. کارآفرینان که ثابت می کنند در به دست آوردن خطرات یک استارتاپ موفق هستند، با سود، شهرت و فرصت های رشد مداوم پاداش می گیرند و افرادی که ریسک کارآفرینی ندارند شکست می خورند ، متحمل ضرر می شوند و کمتر در بازار شیوع پیدا می کنند.
هدف از کارآفرینی چیست؟
با وجودی که کلمه کارآفرین و مفهوم کارآفرینی ساده و قابل درک به نظر میرسد، اما میتوان گفت که تعریف دقیقی از کارآفرین و کارآفرینی که مورد اتفاق نظر همگان باشد وجود ندارد. تعاریف کارآفرینی فراوانند و هر یک، بر جنبه ای از فرایند کارآفرینی و ویژگی های فرد کارآفرین تأکید کردهاند.
البته به نظر میرسد صفت های زیر، از جمله صفت هایی هستند که به کارآفرین ها نسبت داده میشوند:
- خلاقیت
- پیشرو بودن
- آینده نگاری (ساختن آینده)
- آینده نگری (پیش بینی آینده)
- جرات ریسک کردن
- ارزش آفرینی
- ایجاد اشتغال
- خلق ثروت
کارآفرین و تأمین مالی
تامین مالی از بزرگترین دغدغه های کسب و کارهای نوپا است و بسیاری از کارآفرینان از تامین سرمایه اولیه باز می مانند؛ زیرا اولا اغلب کارآفرینان نمی توانند شرایط لازم برای دریافت سرمایه از صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر را احراز کنند و دلیل آن این است که یا نمی توانند محصول یا خدمتی تولید کنند که مقیاس پذیر(قابلیت عرضه به بازار در مقیاس اقتصادی) باشد یا اساسا پتانسیل تولید ارزش بالای سرمایه گذاری را برای صندوق ها ندارند. ثانیا تعداد صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر در مقایسه با کارآفرینانی که به دنبال تامین سرمایه هستند اندک است و در نهایت به دلیل ریسک بالای کسب و کارهای کارآفرینانه به خصوص در مراحل آغازین، تمایل نهادهای مالی و صندوق های سرمایه گذاری برای پرداخت وام یا تامین سرمایه اندک است.
در بسیاری از کشورها با توجه به کاهش دسترسی به سرمایه گذاران فرشته (Angel Investors) و همچنین صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر (Venture Capital) بعد از بحران مالی سال ۲۰۰۸، تامین سرمایه جمعی تبدیل به اساسی ترین منبع تامین سرمایه برای استارت آپ ها شده است. در کشور ما هم به امر دلایل اقتصادی مشابه تامین مالی کارآفرینانه بسیار دشوار است که حرکت به سوی تامین مالی جمعی را به امری ضروری تبدیل کرده است و نمونه هایی از سایت های تامین سرمایه های جمعی در ایران نیز وجود دارد.
ویژگیهای رهبری
کارآفرین به علت ساخت یک سازمان یا سرمایه گذاری از ابتدا و ارتباط با کارکنانش و همچنین اطمینان دادن به سهامدارن از موفقیت در این سرمایه گذاری، نیاز به داشتن مهارت های مدیریت سازمانی و مدیریتی همه جانبه عالی دارد.
علاوه بر این، کارآفرین باید یک رهبر باشد که بتواند برای کارکنانش الهام بخش و فردی با ویژگی آینده نگری با حس مأموریت شناخته شود زیرا مهم است که کارآفرین، سرمایه گذاری را با انگیزه انجام داده و هدایت کند. این بدان معنی است که رهبری، ارزشها، مهارت های ساخت تیم و توانایی های مدیریتی، مهارتها ویژگی های کلیدی هستند که یک کارآفرین باید داشته باشد.
ریسک پذیری کارافرینان
ریسک پذیری در کارافرینان از اهمیت بالایی برخوردار است. کارآفرینی، مهارت ها و ویژگی های مورد نیاز کارآفرینان همراه با چگونگی تعامل آنها در ایجاد خلاقانه را مورد بحث قرار دادیم. این بدان معنا نیست که همه کارآفرینان موفق هستند؛ زیرا این واقعیت وجود دارد که آن ها میتوانند قربانی ایجاد خلاقانه شوند؛ بهعلاوه به دلیل فقدان صفات دیگر، اکثریت سرمایه گذاری های نوپا بیشتر از یک سال دوام نمیآورند. زمانی که سرمایه گذاری ها ناکام میشوند، سؤال واضح این است که چه کسی مسئول اشتباهات است و پول چه کسی از بین رفته است؟ پاسخ این است که کارآفرین پول خود را سرمایه گذاری میکند یا سرمایه را از سرمایه گذاران فرشته و سرمایه داران میگیرد، یعنی اگر سرمایه گذاری دچار مشکل شود، کارآفرین و سرمایه گذاران پول خود را از دست میدهند. توجه داشته باشید همان طور که قبلاً ذکر شد، کارکنان و مدیران حرفه ای مشاغل خود را از دست می دهند مگر این که آن ها در سرمایه گذاری مشارکت داشته باشند؛ در غیر این صورت سرمایه آنها در معرض خطر نیست. این بدان معنی است که کارآفرین در معرض ریسک قرار میگیرد یعنی موفقیت یا عدم موفقیت شرکت بر روی کارآفرین منعکس میشود.
پشتکار
با توجه به این مقدمه اولیه کارآفرینی، اکنون میتوانیم به نمونههایی معروف از کارآفرینان اشاره کنیم که با وجود شانس کم، موفق شدهاند؛ چرا که آن ها دارای ایده های تغییر و مهم تر از همه، ویژگی ها و مهارت های لازم بودند که آنها را افسانه ای میساخت. به عنوان مثال، بنیانگذار مایکروسافت، بیل گیتس و استیو جابز، بنیانگذار اپل، از کالج ترک تحصیل کرده بودند، هرچند موفقیت آنها بدین معنی بود که آنها نه تنها ایده های ابتکاری داشتند، بلکه آماده بودند برای مدت زمان طولانی این ایده ها را اجرا کنند و در هنگام سختی تحمل داشته باشند. حتی بنیانگذار فیسبوک، مارک زاکربرگ و همچنین لری پایت گوگل میتوانند به عنوان کارآفرینان برتر جهان در نظر گرفته شوند. آنچه در همه این شخصیت های افسانه ای مشترک است، این است که آن ها چشم انداز و حس مأموریت تغییر دنیا را داشتند و با کار سخت، استقامت و اکو سیستم پرورشی، توانستند ایده های خود را به واقعیت تبدیل کنند.
صفات اشخاص کارآفرین
کارآفرینان اعتدال در میزان خطر را ترجیح می دهند. فعالیت های با میزان خطر معتدل، آنهایی هستند که مهارت و کوشش شخص نقش اصلی را ایفـا می کند. ممکن است شرایط مساعد هم در آن نقشی داشته باشد، اما تاثیر آن به وسیله ی مهارت و کوشش شخصی به حداقل رسیده تا نتیجه ی کار جزء مسئولیت های خود شخص باشد.
کارآفرینان از خطر استقبال می کنند، در صورتی که خطر محاسبه شده باشد. به عبارت دیگر، آنها مسئولیت فعالیت هایی را که در آنها هیچ امکان موفقیتی وجود نداشته باشد و یا یک خودکشی مالی باشد را به عهده نمی گیرند. کارآفرینان برای قبول خطر باید جرأت داشته باشند و بدین وسیله سرنوشت خود را رقم مــی زنند. اما در شرایط نامطمئن تمام جوانب را برای حل مشکلات در نظر گرفته و بنا بر تناسبشان، آنها را طبقه بندی می کنند.
کارآفرینان مسئولیت شخصی را قبول مـــی کنند. یکی از انگیزه های اصلی برای دنبال کردن آینده، کارآفرینی است. او ترجیح می دهد که خودش تصمیم بگیرد و در جریان آن، تمام کوشش، دانش، مهارت و سرمایه خود را نیز به کار می گیرد. اگر شکست بخورد، فقـط مـی تواند خود را مقصر بداند و اگر موفق بشود، فقط صلاحیت کارآفرینی خود را تایید کرده است.
کارآفرینان اعتماد به نفس دارند. کارآفرینان به خاطر اعتماد به نفس خود، شهرت دارند. آنها بر این باورند که می توانند انتظاراتی که از آنها هست برآورده کنند. به عبارت دیگر، آنها امکان موفقیت خود را بیش از آن چیزی که هست، در نظر می گیرند. ظاهرا کارآفرینان واقعی به خاطر اعتماد به نفس بالایی که در خود می بینند و برای دیگران غیرقابل لمس است، موفق می شوند.
کارآفرینان به دنبال بازتاب عملکرد خود هستند. کارآفرینان به خاطر آگاهی از وضعیت موجود به دنبال بازتاب عملکرد خود چه خوب، چه بد، هستند. بدون داشتن این اطلاعات ادامه ی کار برای آنها خیلی مشکل است. کارآفرینان در هر کاری که انجام می دهند، هدف گرا هستند. بدین ترتیب که آنها همیشه به فکر اهداف طولانی مدت خود بوده و کارهایی که امروز انجام می دهند، در راستای اهداف آینده شان است. آنها همیشه چیزی را مورد هدف قرار داده و اهداف آنها معمولا عادی نیستند. به همین خاطر دیگران آنها را بلندپرواز می نامند.
کارآفرینان، همیشه به دنبال مبارزه بوده و احساس اکتساب را دوست دارند. بنابراین استانداردهای بالایی را برای کار خود در نظر می گیرند. آنها محصولاتی با کیفیت بالا تولید و بر اساس مرغوبیت و راندمان رقابت می کنند. آنها از مواجه شدن با رقابت ترسی ندارند و در حقیقت از رقابت لذت می برند.
کارآفرینان نوآور هستند و همواره در مقابله با موقعیت ها از راه ها و روش های جدید استفاده می کنند. آنها از توانایی خود در خلاقیت لذت می برند. از تصورات و ابتکارات شخصی خود برای یافتن راه های جدید و کنار هم گذاشتن چیزها استفاده می کنند. آنها پر از پرسش هستند.
کارآفرینان خستگی را زیاد احساس نمی کنند. در برابر مشکلات به دنبال راه حل گشته و سریعاً برای حل آنها اقدام می کنند. آنها می دانند با کار موثر، به اهداف خود خواهند رسید.
اگر شما کاری را انجام دادید و نتیجه آن چیز خوبی از آب درآمد، آنگاه شما باید کار بعدی را بهتر انجام دهید نه اینکه روی آن موفقیت برای مدت طولانی بمانید.
استیو جابز، موسس کمپانی اپل
درباره Ramin Mazaheri
همه میتوانند به عظمت برسند چون همه میتوانند به بشریت خدمت کنند. برای خدمت رسانی، تنها به قلبی پر از رحمت نیاز دارید و روحی که از عشق به وجود آمده باشد. به امید رشد و شکوفایی علم در سراسر سرزمینم...
نوشته های بیشتر از Ramin Mazaheri
دیدگاهتان را بنویسید